Ce inseamna o relatie sanatoasa?
In munca mea de psihoterapeut am intalnit adesea cupluri care care aveau concepţia greşită că dependenţa este iubire. Ei bine, nu este.
O relatie sanatoasa este cea care il ajuta pe fiecare dintre cei doi sa se exprime si sa isi actualizeze potentialul. Jacques Salome defineste foarte frumos ce inseamna o relatie de iubire sanatoasa:
"Îmi exprim o jumătate a iubirii mele, dezvăluindu-mi aşteptările şi nevoile, în aşa fel încât acestea să nu se transforme in obligaţia celuilalt de a mi le satisface.
Cealaltă jumătate a iubirii mele se dezvăluie atunci când celălalt se poate exprima cu nevoile şi aşteptările sale, fără ca eu sa resimt împlinirea lor ca pe o datorie.
Înainte (...) credeam ca dragostea înseamnă să-mi ignor propriile nevoi, să-mi cenzurez numeroase dorinţe, să renunţ la drepturile personale pentru a răspunde aşteptărilor şi nevoilor celuilalt, pentru a-i satisface dorinţele şi a mă plia pe alegerile sale, fără să ţin prea mult cont de ale mele.
Dar aceasta era mitologia mea. A iubi a devenit un mod de viaţă în care am acces la celălalt, în care el are acces la mine, fără cereri, fără critici şi fără violenţe."
Ce inseamna dependenta in relatie?
Dependenţa înseamnă incapacitatea cuiva de a trăi din plin sau de a funcţiona adecvat fără siguranţa că cineva are o grijă activă de el/ea. Desigur, fiecare dintre noi are unele sentimente de dependenţă: ne dorim cu toţii să fim îngrijiţi, apăraţi de persoane mai puternice, cărora să le pese din toată inima de noi. Dar celor mai mulţi dintre noi aceste dorinţe nu le conduc viaţa, nu reprezintă tema centrală a existenţei lor. Când ele ajung să ne conducă viaţa şi ne dictează felul în care ne ducem existenţa atunci e vorba de mai mult decât de nevoi şi sentimente de dependenţă, atunci devenim dependenţi.
De ce e dependenţa o anti-iubire?
Persoana dependentă este preocupată doar de ce pot face ceilalţi pentru ea, excluzând ceea ce poate face ea însăşi pentru sine. Scott Peck, psihiatru american, afirmă: „unul dintre aspectele dependenţei îl reprezintă faptul că ea nu este preocupată de dezvoltarea spirituală. Oamenii dependenţi sunt interesaţi de propria lor hrănire, dar nu de mai mult. Ei vor să se umple si să fie fericiţi. Nu doresc să crească spiritual, nici nu tolerează nefericirea, singurătatea şi suferinţa implicate în dezvoltarea lor. Oamenilor dependenţi nu le pasă nici de dezvoltarea spirituală a altora, obiect al dependenţei lor; nu le pasă de ceilalţi decât în măsura în care aceştia sunt acolo pentru a le satisface dorinţele.”
Dar, de fapt, adaugă Peck, „singurul scop adevărat al iubirii este creşterea spirituală sau evoluţia umană.”
Ce trebuie să afle dependenţii
Persoanele care isi descopera tendinte dependente trebuie să înveţe că:
• A nu dărui când trebuie înseamnă a iubi mai mult decât a dărui când nu trebuie.
• A cultiva independenţa celorlalţi e un act mai iubitor decât a avea grijă de oameni care ar fi putut avea grijă de ei înşişi şi singuri.
• Iubirea trebuie să se manifeste în confruntare la fel de mult ca şi în acceptarea fericită. Dragostea nu înseamnă doar a da pur şi simplu; ea este o dăruire judicioasă şi tot aşa, un refuz judicios. Este laudă judicioasă şi critică judicioasă. Este ceartă, strădanie, confruntare, îndemn, impulsionare şi protecţie, la care se adaugă alinare. Cuvântul „judicios” înseamnă „care necesită judecată”, deci care necesită un proces bine gândit de luare a deciziilor.
• Nu egoismul sau ne-egoismul este cel care distinge iubirea de ne-iubire; scopul acţiunii este cel care face această distincţie. În cazul iubirii veritabile, scopul este totdeauna dezvoltarea spirituală. În cazul ne-iubirii, scopul este totdeauna altul.
Bine punctat! Un articol foarte bun,felicitari si...spor in continuare!!!
RăspundețiȘtergere