vineri, 26 noiembrie 2021

3 chei de sănătate emoțională pentru a depăși frica/anxietatea/panica acestor vremuri

Teama care a cuprins lumea începând din iarna anului 2020, odată cu declanșarea pandemiei, aduce cu ea o ferventă căutare de soluții de a face față mental și emoțional agresiunii exercitate de buletinele de știri, îngrijorărilor pentru cei dragi sau pentru propria sănătate, insecurității financiare și materiale… și multor altor tipuri de temeri.

Poate deloc suprinzător, dar trist pentru mine, numărul celor cu care lucrez pentru a-i ajuta să se elibereze de anxietate/panică a crescut foarte mult în ultima vreme, iar tipurile de anxietate pe care le privesc în față împreună cu pacienții mei sunt parcă mai dificile și mai complexe ca în trecut.

Așa că, dintr-un anumit punct de vedere, aș putea spune că mă aflu permanent pe baricade într-o luptă zilnică împotriva fricii – proprii, cea a câtorva prieteni dragi care trec prin momente grele, dureroase și a celor cu care lucrez ca psihoterapeut.

Expresia ”mă aflu pe baricade” nu corespunde însă realității mele. Pentru că am învățat că dacă știm noțiuni elementare de sănătate emoțională frica nu e un inamic. Da, în conștiința publică, din păcate, nu e încă încetățenită această atitudine – probabil mai e nevoie de ceva timp și de multă educație emoțională corectă până ajungem acolo.

Frica e bodyguard-ul nostru, cea care ne ajută să supraviețuim. Când însă mesajul ei e negat pentru că ne temem de ea și o respingem, nu vrem să o conștientizăm, energia ei e reprimată și rămânem paralizați de ea. Astfel, ratăm mesajul ei prețios și ajungem dominați de teamă, panicați, comportându-ne irrational și de neînțeles pentru cei din jur.

Așadar, ce ai nevoie să știi pentru a face față fricilor de orice tip? Îți dau aici 3 chei utile pentru stăpânirea teamei în situațiile dificile prin care putem trece fiecare în aceste vremuri.

1.    Antrenează-te să stăpânești tendința de a catastrofiza, adică de a percepe problema mai periculoasă/mai gravă decât este de fapt. Corpul tău reacționează la imaginile din creierul tău și la cuvintele pe care ți le spui. De exemplu, dacă se întâmplă ca tu sau cineva apropiat să fie diagnosticat cu Covid, mintea va tinde să creeze imagini catastrofizante, iar corpul va reacționa cu simptome specific panicii/anxietății. Dacă însă îți asumi situația ca pe o provocare de rezolvat, va fi mai ușor să îți păstrezi stăpânirea de sine și să răspunzi rațional la ce se întâmplă.

Un prieten al meu a aflat la un moment dat că are Covid și și-a spus din start că va muri. Om cu facultate, mastere și alte diplome. Nu a murit, ba chiar s-a vindecat, dar a trăit în groază 2 săptămâni, până când a primit rezultatul negativ la test – și încă 2 săptămâni după aceea.

Mark Twain zicea: ”În viața mea mi-am construit multe scenariii negative despre ce va urma și din fericire multe dintre ele nu s-au întâmplat niciodată”. Așadar, veghează-ți imaginația.

Poate nu îți va reuși din prima, dar nu te lăsa. Continuă să îți spui: ”Aleg să nu mai hrănesc gândurile catastrofizante, ci să aleg pe cele care mă mobilizează să caut soluții.”

Nu îți zic să gândești pozitiv când situația e neagră. Îți spun să nu te duci în extrema cealaltă, a panicii absolute, paralizante. Rămâi conectat la realitate. Dacă situația e și așa dificilă, caută să nu amplifici cu mintea negativitatea ei. Definește exact dimensiunile problemei. Aceasta te va ajuta să nu percepi o problemă cu grad de dificultate, să zicem, 100, ca fiind de gradul 2000 – mecanism pe care psihologii îl numesc ”catastrofizare”. Apoi aplică și pasul 2.

2.    Focalizează-te pe soluții, nu pe problemă. Dacă mintea își consumă energia doar ruminând despre cât de gravă e situația, nu va avea loc să genereze soluții constructive. Caută resursele pe care le ai ca să înfrunți problema. Întreabă pe cei care au mai trecut prin situația care te sperie, caută specialiști pe care te poți baza, citește, informează-te. Uneori poate fi nevoie de un tratament - fie el fizic sau un demers psihoterapeutic. Pe măsură ce găsești soluții te vei regăsi și vei dobânndi gradat sentimentul că ești echipat cu ce îți trebuie ca să poți înfrunta ”dușmanul”, provocarea etc.

 3.    Dacă aplici acești pași la situațiile dificile prin are treci și anxietatea persistă, e posibil să ai frică stocată din situații trecute care nu îți permite acum să dai un răspuns rațional la ce se întâmplă. Dacă e așa, e nevoie să eliberezi acele temeri vechi din celulele și din sufletul tău pentru a-ți putea redobândi claritatea mentală. Aceasta se face în cadrul unei psihoterapii – individuală sau de grup.

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu