marți, 5 octombrie 2010

Care ti-e menirea?

Motto:
Împlinirea Legendei Personale este singura îndatorire a oamenilor. (Paulo Coelho,„Alchimistul”)


Mult prea adesea trăim scindati, făcând la serviciu lucruri "care trebuie" şi lăsând pe seama timpului liber - adesea mult prea puţin - practicarea îndeletnicirilor care ne sunt cu adevărat dragi. În timp, aceasta conduce la uitare de sine şi la neglijarea a ceea ce suntem cu adevărat.

Calităţile noastre cele mai preţioase nu sunt puse în valoare şi putem experimenta un sentiment de insatisfacţie generală, altminteri nejustificat de circumstanţele exterioare (de exemplu, avem tot ce dorim in plan material, dar ne simtim tot neimpliniti - ceva lipseste).

Dacă ieşi pentru cateva clipe din iureşul cotidian al vieţii accelerate şi automate si cauti in sufletul tau, vei afla acolo întrebări esenţiale care aşteaptă răspuns, poate, de mulţi ani. Una dintre ele este: Care e rostul meu în viaţă?

Tentativa de definire
"Legenda personală”, cum o numeşte Paulo Coelho în "Alchimistul", este raspunsul la aceasta intrebare. Ea inseamna „ceea ce tu ai vrut întotdeauna” sau „misiunea ta pe Pământ.” Este raţiunea de a trăi, cuvântul pe care îl avem de spus în lume, plusul pe care îl putem aduce fiecare dintre noi în conjunctura spaţială, culturală, istorică în care ne-am născut.

Paulo Coelho mai spune: „Toţi oamenii, în adolescenţă, ştiu care este Legenda lor Personală. În acest moment al vieţii totul este limpede, totul e posibil şi oamenii nu se tem să viseze şi să dorească tot ce le-ar plăcea să facă în viaţă. Cu toate acestea, pe măsură ce timpul trece, o forţă misterioasă încearcă, încet, încet, să dovedească faptul că Legenda Personală este imposibil de realizat.”

Intrăm treptat în labirintul lumii şi vocea interioară ne este acoperită de preocupările cotidiene. De fapt, dacă ne-am acorda câteva clipe, dacă am avea curiozitatea să privim şi să ascultăm, ne-am găsi drumul. El e în noi, ascuns printre hăţişurile gândurilor noastre repetitive sau în evenimentele vieţii, în aşa-zisele coincidenţe care uneori ne opresc din drum sau, alteori, ne schimbă total cursul destinului.

Cum o aflăm?
Identificarea menirii poate dura o perioadă mai mică sau mare de timp, în funcţie de cât de mult te-ai îndepărtat de nevoile reale ale sufletului tau. E necesar, deci, să te întorci spre interior.

Aminteste-ti ce-ti plăcea să faci în copilărie sau înainte ca responsabilităţile vieţii sociale să te acapareze cu totul. Te poti ghida dupa talentele pe care le ai sau te poti întreba în ce gen de activităţi te simţi în largul tau, iti manifesti firesc creativitatea şi simţi că ai un cuvant de spus ce poate schimba sau imbogati cursul lucrurilor.

Va fi nevoie, deci, să treci mai întâi printr-o schimbare de atitudine: va trebui să re-înveti să fii autentic, sincer cu tine insuti, să ştii când e cazul să dai jos măştile şi platoşele pentru a te apropia de domeniul delicat şi vulnerabil al sufletului, unde se află tezaurul de talente care te definesc.

Va fi nevoie să-ti asculti sentimentele şi intuiţia. Pe scurt, va trebui să ieşi din uitarea de sine în care ai alunecat aproape pe nesimţite in timp ce învăţai ce trebuie făcut ca să te adaptezi la lume.

Cel mai uşor mod de a identifica menirea proprie este să constientizezi ce activităţi iti plac cel mai mult, iti pun în valoare înzestrările şi, mai mult, aduc un plus de valoare celorlalţi. Este vorba despre ceea ce poti oferi tu mai bun şi mai frumos care să îmbogăţească/imbunatateasca prin ceva vieţile celorlalti. Nu trebuie să fii un geniu creator - doar exprima-te la potenţialul maximîn in „pătrăţica” ta.

Care sunt efectele?

Cunoaşterea rostului propriu în lume corespunde unei nevoi profunde – care echivaleaza in plan social şi spiritual cu găsirea sufletului-pereche in domeniul relaţional. E aceeaşi nevoie de regăsire de sine prin intermediul a ceva exterior. Aflarea ei se asociază cu un sentiment de linişte interioară şi cu un curaj al asumării tuturor obstacolelor pe care le putem întâlni.

În cartea sa Călugărul care şi-a vândut Ferrari-ul, Robin Sharma descrie astfel efectul identificării menirii proprii şi al urmării ei:

„Când vei afla care este menirea vieţii tale, lumea ta va învia. Te vei trezi în fiecare dimineaţă cu un rezervor nelimitat de energie şi entuziasm. Toate gândurile îţi vor fi focalizate asupra obiectivului tău precis. Nu vei avea timp de pierdut. În consecinţă, valoroasa ta putere mentală nu va fi irosită pe gânduri neînsemnate. Vei elimina automat obiceiul de a te îngrijora şi vei deveni mult mai eficient şi productiv. Munca ta va deveni o joacă. Vei avea de asemenea un sentiment profund de armonie interioară, ca şi cum ai fi cumva ghidat pentru a-ţi realiza menirea.”

Un alt efect, chiar mai spectaculos, al identificării menirii proprii este acela că întregul univers va parea sa „conspire” la împlinirea ei. Când doreşti ceva cu adevărat, spune Coelho, vrei pentru că această dorinţă s-a născut în sufletul Universului, aşa că el te va susţine.

Vor fi, desigur şi obstacole, dar ele vor avea doar rolul de a te învăţa ceva de care ai nevoie în misiunea ta pe Pământ. Coelho subliniaza: «Cine îşi trăieşte Legenda Personală, ştie tot ce are nevoie să ştie. Un singur lucru face visele imposibile: frica de eşec”.

Viaţa are sensul pe care tu i-l conferi. Merită să faci tot ce poti pentru a-ti regăsi unicitatea şi a o exprima în şi pentru lume.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu